Nötö

Nötö sijaitsee Nauvon eteläisessä saaristossa ja se on yksi Saaristomeren kansallispuiston suurimmista saarista. Se on keskeisen sijaintinsa ansiosta ollut aina tärkeä saari alueen yhteydenpidolle ja kaupankäynnille. Talonpoikaissaarena Nötö on aivan erityislaatuinen ulkosaaristossa. Nötössä on jäljellä kulttuurihistoriallisesti arvokas vanhoista tiloista koostuva kyläkokonaisuus. Keskellä kylää seisoo vanha tuulimylly ja muutaman minuutin kävelymatkan päässä kylän satamasta vuonna 1757 käyttöön vihitty kappeli. Vanhassa kansakoulussa toimii kesäisin kahvila, jonka yhteydessä järjestetään mm. erilaisia näyttelyitä.

 

Nötön luonto on monipuolinen. Niityiksi muuttuneeet pellot, laajalle levinnyt havumetsä näyttävine männiköineen sekä korkeat kalliot, joille myrskyn piiskaamat viistoon kasvaneet pienet männyt ovat kivunneet, luovat Nötölle sen maineen vehreänä ulkosaarena. Osa saaresta kuuluu kansallispuistoon, ja saarella voi liikkua jokamiehenoikeuden asettamissa rajoissa.

 

Ympärivuotisia asukkaita saarella on nykyisin yhdeksän, mutta kesäasukkaiden saapuessa asukkaita on lähes 300. Luonnonrauhasta Nötössä voi nauttia ympäri vuoden. Nötöseen pääsee yhteysaluksella sekä Pärnäisistä (m/s Baldur) että Kirjaisista (m/s Fiskö). Kesäisin saarella toimii kahvila ja kioski (Café Skolan) ja bensanjakelupiste.